ΛΕΥΚΗ
H Λεύκη είναι μια δερματολογική πάθηση, όπου για ποικίλους λόγους
προσβάλλονται τα μελανοκύτταρα, δηλαδή το κύτταρα που παράγουν τη χρωστική
της επιδερμίδας μας. Όταν τα μελανοκύτταρα ανεπαρκούν ή αποπίπτουν
(νεκρώνονται), παύει η παραγωγή χρωστικής και εμφανίζονται λευκές κηλίδες ή
περιοχές στο σώμα μας μαζί με λευκά μαλλιά.
ΛΕΥΚΗ
Τι είναι...
Η λεύκη είναι μια χρόνια δερματική πάθηση που χαρακτηρίζεται από την απώλεια χρώματος σε συγκεκριμένες περιοχές του δέρματος, δημιουργώντας λευκές κηλίδες. Η ασθένεια οφείλεται στην καταστροφή των μελανοκυττάρων, των κυττάρων δηλαδή που παράγουν τη μελανίνη, την ουσία που χαρίζει χρώμα στο δέρμα, τα μάτια και τα μαλλιά. Η λεύκη μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, αλλά συχνά προσβάλλει τα χέρια, τα πόδια, το πρόσωπο και γύρω από τα μάτια και το στόμα.
Η ακριβής αιτία της λεύκης δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι η πάθηση σχετίζεται με αυτοάνοσες διαταραχές, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα υγιή μελανοκύτταρα. Η κληρονομικότητα παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της λεύκης, αν και δεν είναι ο μόνος παράγοντας. Συχνά, η λεύκη συνδέεται με άλλες αυτοάνοσες καταστάσεις, όπως η θυρεοειδίτιδα ή ο διαβήτης τύπου 1.
Η πάθηση μπορεί να εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου, με τα λευκά σημεία να εξαπλώνονται ή να παραμένουν περιορισμένα. Η λεύκη μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμηση των ατόμων, καθώς είναι μια εμφανής δερματική αλλοίωση, και η ψυχολογική πίεση που προκαλεί μπορεί να είναι σημαντική. Παρά την ενόχληση που προκαλεί, η λεύκη δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία και δεν έχει συνέπειες για τη λειτουργία του οργανισμού.
Ποιους αφορά
Η λεύκη μπορεί να προσβάλει άτομα κάθε ηλικίας, φύλου ή εθνικότητας, αν και εμφανίζεται πιο συχνά σε νέους ενήλικες και εφήβους, συνήθως μεταξύ 10 και 30 ετών. Η ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί και σε βρέφη ή ηλικιωμένους, αλλά σε μικρότερο ποσοστό. Επίσης, η λεύκη είναι πιο συχνή σε άτομα με ιστορικό οικογενειακής πάθησης ή σε εκείνους που έχουν άλλες αυτοάνοσες διαταραχές, όπως το αιματολογικό σύστημα ή οι ασθένειες του θυρεοειδούς.
Αν και η λεύκη μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε άτομο, παρατηρείται ότι είναι πιο συχνή σε άτομα με σκούρο δέρμα, καθώς οι αντιθέσεις μεταξύ του υγιούς και του αποχρωματισμένου δέρματος είναι πιο έντονες. Η κοινωνική και ψυχολογική επιβάρυνση της λεύκης μπορεί να είναι πιο αισθητή σε περιοχές ή πολιτισμούς όπου η εμφάνιση του δέρματος είναι ένα σημαντικό κοινωνικό χαρακτηριστικό. Η λεύκη επηρεάζει κυρίως την εμφάνιση του ατόμου, χωρίς όμως να έχει αρνητική επίδραση στις σωματικές λειτουργίες ή στην ποιότητα ζωής από ιατρική άποψη. Παρ’ όλα αυτά, τα άτομα που πάσχουν από λεύκη μπορεί να υποφέρουν από αισθητική και ψυχολογική πίεση.
Διάγνωση
Η διάγνωση της λεύκης γίνεται συνήθως μέσω κλινικής εξέτασης από δερματολόγο, ο οποίος αξιολογεί τα συμπτώματα και την εμφάνιση των λευκών κηλίδων. Επειδή η λεύκη είναι εύκολα αναγνωρίσιμη λόγω των χαρακτηριστικών λευκών αλλοιώσεων, η διάγνωση δεν απαιτεί συνήθως εργαστηριακές εξετάσεις.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει εξετάσεις για να αποκλείσει άλλες δερματικές καταστάσεις ή υποκείμενα νοσήματα, όπως η ασθένεια του θυρεοειδούς ή άλλες αυτοάνοσες παθήσεις. Για παράδειγμα, μια επιδερμοσκόπηση μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση της λεύκης, εξετάζοντας την υφή του δέρματος κάτω από αυξημένη μεγέθυνση, ενώ μια δοκιμασία υπεριώδους ακτινοβολίας (Wood’s light) μπορεί να αναδείξει τις περιοχές του δέρματος που δεν περιέχουν μελανοκύτταρα. Η παρακολούθηση της πορείας της λεύκης είναι σημαντική, καθώς μπορεί να αλλάξει η έκταση και η σοβαρότητα των λευκών κηλίδων, με νέες περιοχές να επηρεάζονται καθώς εξελίσσεται η πάθηση.
SCANDINAVIAN
skincare
LASER &
Νέες τεχνολογίες
Τα τελευταία χρόνια, οι νεότερες θεραπείες για τη λεύκη περιλαμβάνουν καινοτόμες προσεγγίσεις που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στην επαναφορά του φυσικού χρώματος του δέρματος. Οι θεραπείες αυτές περιλαμβάνουν τη χρήση φωτοθεραπείας, βιολογικών θεραπειών, τοπικών ανοσοκατασταλτικών και γονιδιακών θεραπειών.
Φωτοθεραπεία και UVB Θεραπεία: Η UVB φωτοθεραπεία είναι μια από τις πιο δημοφιλείς θεραπείες για τη λεύκη, η οποία βοηθά στην επανενεργοποίηση των μελανοκυττάρων. Η θεραπεία αυτή βασίζεται στην έκθεση του δέρματος σε φωτοθεραπεία με υπεριώδη ακτινοβολία, που μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή μελανίνης και να μειώσει την εξάπλωση των λευκών περιοχών.
Βιολογικά Φάρμακα: Οι βιολογικές θεραπείες έχουν φέρει επανάσταση στη θεραπεία της λεύκης, ειδικά για άτομα που δεν ανταποκρίνονται σε συμβατικές θεραπείες. Ορισμένα φάρμακα στοχεύουν τα ανοσοποιητικά κύτταρα που προκαλούν την καταστροφή των μελανοκυττάρων, προσφέροντας μια πιο στοχευμένη προσέγγιση στην θεραπεία.
Ανοσοκατασταλτικά και Κορτικοστεροειδή: Η τοπική χρήση ανοσοκατασταλτικών και κορτικοστεροειδών μπορεί να βοηθήσει στην αναστολή των φλεγμονωδών αντιδράσεων και στην αποκατάσταση της παραγωγής χρώματος στις πληγείσες περιοχές του δέρματος.
Μελανογονικά Ενεργά Σκευάσματα: Η χρήση προϊόντων που περιέχουν μελανογονικά ενεργά συστατικά βοηθά στην τόνωση της παραγωγής μελανίνης, επιταχύνοντας τη διαδικασία επαναχρωματισμού των περιοχών με λεύκη.
Τι να περιμένω από την επίσκεψη
Κατά την πρώτη σας επίσκεψη στον δερματολόγο, ο γιατρός θα αξιολογήσει την κατάσταση του δέρματός σας και θα καταρτίσει ένα εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση τοπικών θεραπειών (όπως κορτικοστεροειδή ή ανοσοκατασταλτικά), φωτοθεραπεία ή βιολογικά φάρμακα ανάλογα με τη σοβαρότητα της πάθησης.
Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι η θεραπεία της λεύκης απαιτεί υπομονή και επιμονή, καθώς τα αποτελέσματα μπορεί να αργήσουν να γίνουν εμφανή. Η τακτική παρακολούθηση και η προσαρμογή της θεραπείας θα είναι απαραίτητες για να εξασφαλίσετε τα καλύτερα αποτελέσματα.
by
Dr. Effie Markou
Χρησιμοποιείτε καθημερινά ενυδατικά προϊόντα για να διατηρείτε το δέρμα σας ενυδατωμένο.
Αποφύγετε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και χρησιμοποιείτε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.
Μην αγγίζετε ή ξύνετε τις προσβεβλημένες περιοχές του δέρματος για να αποφύγετε τον ερεθισμό.
Να έχετε τακτικές επισκέψεις στον δερματολόγο για να παρακολουθείτε την πορεία της θεραπείας.
Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε προϊόντα που περιέχουν φυσικά εκχυλίσματα και θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την υγεία του δέρματος.
Εξετάστε την πιθανότητα χρήσης φωτοθεραπείας ή άλλων επαναστατικών θεραπειών αν οι παραδοσιακές θεραπείες δεν είναι αποτελεσματικές.
Μύθοι &
Πραγματικότητα
01Μύθος: Η λεύκη είναι μεταδοτική.
Πραγματικότητα: Η λεύκη δεν είναι μεταδοτική, καθώς οφείλεται σε αυτοάνοση αντίδραση του οργανισμού.
02 Μύθος: Η λεύκη επηρεάζει μόνο το χρώμα του δέρματος και δεν έχει άλλες συνέπειες.
Πραγματικότητα: Παρόλο που η λεύκη δεν επηρεάζει τη λειτουργία του οργανισμού, μπορεί να προκαλέσει ψυχολογική πίεση στους πάσχοντες.
03 Μύθος: Η λεύκη είναι πάντα σταθερή και δεν εξελίσσεται.
Πραγματικότητα: Η λεύκη μπορεί να εξελιχθεί, με τις λευκές περιοχές να επεκτείνονται ή να περιορίζονται, ανάλογα με την περίπτωση.
04 Μύθος: Δεν υπάρχουν θεραπείες για τη λεύκη.
Πραγματικότητα: Υπάρχουν σύγχρονες θεραπείες όπως φωτοθεραπεία, βιολογικά φάρμακα και τοπικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην επαναφορά του χρώματος.
05 Μύθος: Τα άτομα με λεύκη δεν μπορούν να εκτεθούν στον ήλιο.
Πραγματικότητα: Οι ασθενείς με λεύκη πρέπει να χρησιμοποιούν αντηλιακό υψηλής προστασίας, καθώς οι λευκές περιοχές είναι πιο ευάλωτες στην ηλιακή ακτινοβολία.
ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
01 Ποιες είναι οι αιτίες της λεύκης;
Η λεύκη οφείλεται σε αυτοάνοσες αντιδράσεις που καταστρέφουν τα μελανοκύτταρα, ενώ η κληρονομικότητα και άλλες περιβαλλοντικές παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν.
02 Ποιες θεραπείες υπάρχουν για τη λεύκη;
Οι θεραπείες περιλαμβάνουν τοπικά φάρμακα, φωτοθεραπεία, βιολογικές θεραπείες και μελανογονικά σκευάσματα.
03 Μπορεί η λεύκη να υποχωρήσει μόνη της;
Η λεύκη δεν υποχωρεί συχνά από μόνη της και απαιτεί ιατρική παρακολούθηση και θεραπεία για να βελτιωθεί.
04 Ποιες είναι οι επιπλοκές της λεύκης;
Η πιο συχνή επιπλοκή είναι η ψυχολογική πίεση που προκαλεί η εμφάνιση λευκών κηλίδων στο δέρμα.
05 Ποια είναι τα καλύτερα προϊόντα για το δέρμα με λεύκη;
Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε ενυδατικά και αντηλιακά προϊόντα, καθώς και ειδικές θεραπείες που προτείνει ο δερματολόγος σας.