Μελάνωμα
Το μελάνωμα αποτελεί το 3% όλων των καρκίνων. Είναι από τα πλέον εξαπλούμενα κακοήθη νοσήματα, ο 6ος συχνότερος καρκίνος στους άντρες και ο 7ος στις γυναίκες. Στην Ελλάδα υπολογίζονται 3-4/ 100.000 νέα κρούσματα κάθε χρόνο. Το 2014 το 1/3 των περιστατικών αφορούσαν ηλικές 25-50 χρόνων.
Το μελάνωμα αναπτύσσεται σε προϋπάρχοντα σπίλο στο 30% των περιπτώσεων ή εκ νέου σε φαινομενικά υγιές δέρμα. Οι πιο κοινές εντοπίσεις είναι ο κορμός στους άνδρες, τα κάτω άκρα και ο κορμός στις γυναίκες.
Όλοι έχουν απλούς μελανοκυτταρικούς σπίλους (ελιές) στο δέρμα, επίπεδους, επηρμένους ή θηλωματώδεις, σε μέγεθος από λίγα χιλιοστά ως αρκετά εκατοστά και σε ποικιλία χρωμάτων. Η προσοχή πρέπει να στρέφεται στους άτυπους ή δυσπλαστικούς σπίλους (ακανόνιστα όρια, ανομοιόμορφη δομή, χρωματικές αλλαγές).Αλλαγές στο χρώμα, το σχήμα, το μέγεθος, τη διήθηση, την επιφάνεια του δέρματος και συμπτώματα όπως επίμονος κνησμός ή η αιμορραγία μιας βλάβης συνιστούν χαρακτηριστικά γνωρίσματα κακοήθειας.
O κίνδυνος ανάπτυξης μελανώματος αυξάνεται σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα και φακίδες, που παθαίνουν ηλιακό έγκαυμα και σε άτομα με πολλαπλούς σπίλους (ελιές). Επίσης, αυξάνει με τη συχνή έκθεση στον ήλιο και τη χρήση σολάριουμ.
Όλη η επιφάνειά του δέρματος πρέπει να εξετάζεται (2τμ). Ο δερματολόγος θα σας εξηγήσει τι ακριβώς είναι οι διάφορες βλάβες ή κηλίδες που έχετε. Ο Δερματολόγος δε θα εξετάσει τις ύποπτες βλάβες μόνο με γυμνό οφθαλμό, αλλά θα χρησιμοποιήσει ειδικό εξοπλισμό (Δερματοσκόπιο, Ψηφιακή Χαρτογράφησης Σπίλων, Φωτοαπεικόνιση) για ακριβέστερη διάγνωση.
Ήξερες ότι…
- Ο κίνδυνος ανάπτυξης μελανώματος σε αρκετές περιπτώσεις κληρονομείται. Η βασική όμως αιτία του μελανώματος είναι η ηλιακή έκθεση και κυρίως στην παιδική ηλικία.
- Κάθε ύποπτη βλάβη πρέπει να κινητοποιήσει τον ασθενή να συμβουλευτεί τον Δερματολόγο του.
- Η αυτοεξέταση κατά τακτά χρονικά διαστήματα σε συνδυασμό με την ετήσια επίσκεψη στον Δερματολόγο συμβάλλουν στην πρόληψη. Το κλειδί για ευνοϊκή έκβαση είναι η πρώιμη διάγνωση και η έγκαιρη χειρουργική αφαίρεση.