Πότε αφαιρείται μια “ελιά”;

Συνήθως είναι οι μέρες της θερινής ραστώνης και της υψηλής ηλιοφάνειας, οι μέρες που στις παραλίες θα ανακαλύψουμε στους δικούς μας ανθρώπου μια ή περισσότερες ‘’ελιές’’ στο δέρμα.

Πότε λοιπόν θα ανησυχήσουμε;

Σε κάθε αλλαγή στη μορφολογία ενός υπάρχοντος σπίλου (χρώμα, σχήμα, μέγεθος), αλλά και στην εμφάνιση ενός νέου σπίλου στο δέρμα, ειδικά όταν είναι διαφορετικός από τους υπόλοιπους συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης μελανώματος έχουν οι άνθρωποι με:

Ιστορικό ηλιακών εγκαυμάτων στην παιδική ηλικία Συχνή και ανεξέλεγκτη χρήση solarium Γενετική προδιάθεση (ιστορικό καρκίνου δέρματος ατομικό ή οικογενειακό) Ανοιχτόχρωμο δέρμα Μεγάλο αριθμό σπίλων, ιδίως άτυπων >100 Ανοσοκαταστολή

Θεραπεία:

Η μόνη θεραπεία είναι η χειρουργική αφαίρεση κάθε ύποπτου σπίλου σε όρια ασφαλείας και η ιστολογική του εξέταση (βιοψία). Είναι προτιμότερο να αφαιρεθεί ένας ύποπτος σπίλος και ας αποδειχθεί ότι δεν ήταν μελάνωμα. Κάθε άλλη θεραπεία ενός σπίλου απαγορεύεται (κρυοπηξία, διαθερμοπηξία, laser, απόξεση, χημική καυτηρίαση).

Χωρίς βιοψία δε γνωρίζουμε εάν ο σπίλος ήταν καλοήθης (ακίνδυνος) ή μελάνωμα. Επίσης δεν γνωρίζουμε εάν έγινε ολική αφαίρεση. Προσοχή λοιπόν!

Ο Δερματολόγος είναι ο ειδικός γιατρός για να ελέγξει τους σπίλους με σύγχρονες μεθόδους δερματοσκόπησης και ψηφιακής χαρτογράφησης. Η τεχνολογία δεν έχει μπορεσει μέχρι να σήμερα να αντικαταστήσει την κλινική εμπειρία του Δερματολόγου. Η αφαίρεση ενός σπίλου απαιτεί ιατρικές δεξιότητες Δερματοχειρουργικής και οργανωμένο Χειρουργείο Ημέρας, σαν αυτό που διαθέτουμε στο DERMA Ιωαννίνων.